top of page

Gezellig!

In Denemarken is het koud, lang donker en stap je vrijwel constant met je blote en koude voeten op een stukje Lego. Als je niet beter weet, zou je er ontzettend ongelukkig van worden. Daarom hebben ze in Denemarken het begrip ‘gezelligheid’ verheven tot een overlevingsstrategie. En dat is ze prima gelukt: Denemarken staat in verschillende mondiale onderzoeken naar hoe gelukkig iedereen is steevast in de top 3 en vaak zelfs op de eerste plaats.

Het Deense woord voor ‘gezelligheid’ is Hygge (spreek uit: Hu-ge) en is het in tegenstelling tot het Nederlands daar ook een werkwoord, naast een bijvoeglijk voornaamwoord. Ik hyg, jij hygt, wij hyggen want het is hier zo verdomd hyggelig.

Beetje muziek erbij, kneiter hyggelig

Het ontbreekt in Nederland aan Legosteentjes, maar kou en donkere dagen hebben we hier in ieder geval wél. Daarom pleit Broeder Joost voor meer Hyggeligheid in de zorg, en kun je hier ook lezen hoe dat moet. Dus als je tijdens de komende feestdagen dienst hebt kun je kijken op welke manier je de woonkamer, of welk gemeenschappelijk verblijf dan ook, meer gezellig oftewel Hyggelig kunt maken.

Een van de meest belangrijke thema’s van Hygge is licht. TL-licht is werkelijk het meest a-hyggelige licht dat er bestaat. En terecht. De Hygge-bijbel schrijft dan ook kaarslicht voor, of een openhaard. Beide zijn in zorginstellingen doorgaans niet toegestaan, maar dit is te omzeilen door bijvoorbeeld nep-waxinelichtjes op tafels te zetten. Daarnaast zijn er op Youtube veel filmpjes van openhaarden, die je op een smart-tv kan afspelen. Plafondlampen kun je in ieder geval dimmen, en zet die TL-balken alsjeblieft uit.

Een ander belangrijk onderwerp is sociale cohesie en even belangrijk: onvoorwaardelijke aandacht. Dus telefoon, piepers en tablets worden opgeborgen (waar mogelijk) en er is enkel nog aandacht voor elkaar. Een woonkamer van een woonafdeling kun je zó inrichten, dat mensen elkaar goed kunnen zien en spreken. Schuif een wat tafels aan elkaar en wie weet wat voor leuke interacties er ontstaan. Al is het maar een klein beetje oogcontact.

Het derde en voor nu laatste onderwerp is zoetigheid. Daar is bij een kerstmaaltijd doorgaans geen gebrek aan, dus hier hoef ik weinig over uit te weiden. Zet de tafels vol met schaaltjes met koekjes, chocola en snoepjes, en de hyggeligheid zal zijn werk doen.

Als je je verder wil verdiepen in Hygge en hoe het de Denen zo gelukkig maakt, koop dan dit boek.


Broeder Joost

Broeder Joost werkt als verpleegkundig zorgcoordinator op een afdeling voor jonge mensen met dementie en schrijft graag over zijn bevindingen, ervaringen en andere toevalligheden.

Meer Broeder Joost:
Broeder Joost
bottom of page