top of page

Getverderrie, Cranberry!

Links, rechts en vooral onderin bezuinigt de zorgsector alles en iedereen. Het is een tafereel waarvan de noodzakelijkheid niet te ontkennen valt; zorgen voor anderen is stiekem best een dure bedoeling. Maar de wijze waarop dit gebeurt is daarentegen wél vaak om te huilen. Zo betreurt Broeder Joost het enorm dat in de afgelopen jaren ruim 65.000 mensen hun baan verloren in de zorg (Oh joh?), terwijl er in dezelfde periode iets bestaat als de Actiz 50 (Oh ja joh!?).

Maar ik help graag mee de zorgsector een betere plaats te maken. Niet alleen door er te werken, maar ook door zo nu en dan iets verstandigs te lezen, en er vervolgens iets verstandigs over te schrijven. Daarom heb ik eens gekeken naar de effectiviteit van verschillende cranberry producten, die dagelijks gebruikt worden om urineweginfecties (UWI's) te voorkomen.

En wat een geluk! Er is wetenschappelijk onderzoek gedaan naar dit fenomeen! In een JAMA artikel uit 2013 lees ik dat er geen wetenschappelijk bewijs is voor de effectiviteit van deze producten in vergelijking met een placebo. (Oh ja joh?) In dit onderzoek, waar gegevens verzameld zijn van ruim 4400 personen, kwam de conclusie onverwacht, omdat uit eerdere onderzoeken bleek dat het wél een gunstig effect had, alleen niet heel erg veel. Daarnaast wist men ook tot dan niet hoe het precies zou werken. In 2016 werd het geringe effect van cranberryproducten nog eens bevestigd in een onderzoek onder oudere vrouwen in een verpleeghuis: artikeltje hier. In 2017 nog eens dunnetjes overgedaan, artikeltje daar.

En dit is goed nieuws, en wel om 2 redenen:

Het smaakt onwijs bitter. Capsules en tabletten hebben dit nadeel natuurlijk niet, maar wanneer je bewoner zijn of haar medicatie gemalen aangeboden krijgt, kun je er jam, appelmoes of zelfs mosterd bij doen wat je wilt, het blijft bittere zooi.

Fysieke manifestatie van "blegh"

Daarnaast zijn cranberry producten precies dat: producten. En producten kosten geld. Een beetje onderzoek leert mij dat voor een bedrag van €17,60 je maar liefst 90 tabletten kan kopen. Dat is afgerond 20 eurocent per tablet. En voor 20 cent kun je tegenwoordig een thuiszorgmedewerker in de huishoudelijke dienst een uur laten werken.

Mocht je cranberryproducten lekker vinden smaken: leef je uit. Er is dan weliswaar geen wetenschappelijk bewijs voor het tegengaan van een urineweginfectie, er is ook geen bewijs dat het écht kwaad kan. En over 20 cent moeten we misschien niet moeilijk doen ook.

#Science

Broeder Joost

Broeder Joost werkt als verpleegkundig zorgcoordinator op een afdeling voor jonge mensen met dementie en schrijft graag over zijn bevindingen, ervaringen en andere toevalligheden.

Meer Broeder Joost:
Broeder Joost
bottom of page