top of page

Broeder Science: Holisme in praktijk

Wat?

Een depressie, of in elk geval stemmingsproblematiek, kunnen er zomaar insluipen bij dementerende mensen. Vaak niet geobserveerd door hulpverlenersen en zelfs naasten, is dit een groeiend probleem. In Engeland is een kleinschalig onderzoek uitgevoerd die het effect op stemming en cognitie heeft gemeten tijdens de deelname aan een activiteiten programma waar beweging en mentale oefeningen gecombineerd werden.

Hoe?

Een relatief kleine doelgroep van 15 mensen, tussen de 52 en 86 jaar nam deel aan het 'Happy Antics' programma. Happy Antics is vrij vertaald 'Blije Kunstjes', waarmee we kunnen concluderen dat er in Engeland ook nog wel gelachen kan worden.

De groep bestond uit 8 dementerenden, 5 hulpverleners en 2 vrijwilligers. Tijdens de sessies werd in het begin een object getoond, waarbij deelnemers gestimuleerd werden om over het object te praten. Na een korte warming-up oefening werden er een aantal meer fysieke oefeningen gedaan, ontleend aan yoga, tai chi en qigong. Iedere bijeenkomst werd afgesloten met een korte meditatie oefening.

En toen?

Buiten het feit dat deelnemers de bijeenkomsten als bijzonder prettig hebben ervaren, bleken er met name bij de dementerenden ook positieve effecten op cognitieve functies waarneembaar. Zo konden er een aantal de bewegingen bij bepaalde muziekstukken herinneren en wisten zij dus welke bewegingen nodig waren bij welke muziek. Ook de volgorde van bepaalde bewegingen bleken enkele dementerenden zich goed te herinneren. Kort gezegd heeft het Happy Antics programma dus een gunstig effect op het procedurele geheugen bij dementerenden, en dat is natuurlijk gewoon winst.

Voor een therapieprogramma is het doorgaans ongebruikelijk dat hulpverleners hier aan deelnemen, maar bij het Happy Antics programma was dit geen punt. Eén hulpverlener ondervond dat zij na een sessie zelfs minder last had van pijn in gewrichten, en vrijwel alle deelnemers meldden na de sessies meer ontspannen te zijn dan ervoor.

En nou?

Voor fysiotherapeuten die dagelijks gemoeid zijn met beweging van dementerenden is het een idee om zich te verdiepen in yoga en tai chi, en deze handelingen te verwerken in hun behandelprogramma. Het gebruik van muziek, van welke aard dan ook (al zou ik sommige genres vermeiden, death metal bijvoorbeeld), kan ook een goede stimulans zijn voor mensen om bepaalde oefeningen vol te houden en te volgen (en te herinneren voor de volgende keer).

Hulpverleners in de zorg kunnen zich hier natuurlijk ook in verdiepen, en in de korte momenten op een dag dat ze er tijd voor hebben, experimenteren met meditatie en yoga. De mentaliteit dat het lichaam en geest beiden even belangrijk om te stimuleren zijn, is zo ongeveer grond van het holisme, en met dit stukje kan je in je dagelijkse werkzaamheden al veel meer bezig zijn. Tijdens de zorg een muziekje aanzetten bijvoorbeeld, of werken met allerlei geuren, etc.

Bron?

Maar natuurlijk, hier: http://www.eurekalert.org/pub_releases/2014-05/ehs-ssd051914.php

#Science #Verpleegkunstje #Holisme

Broeder Joost

Broeder Joost werkt als verpleegkundig zorgcoordinator op een afdeling voor jonge mensen met dementie en schrijft graag over zijn bevindingen, ervaringen en andere toevalligheden.

Meer Broeder Joost:
Broeder Joost
bottom of page