top of page

Broeder Science: Een tuin? Ja, graag!

Wat?

Een Britse systematic review onderzocht de effecten van een tuin of patio op het welzijn van dementerenden. Het gros van de dementerenden verblijven in verpleeg- of verzorgingshuizen en een beetje standaard verpleeghuis heeft wel een tuin of klein binnenplaatsje met wat bloemen. Vaak gewoon voor de sier, maar nu blijkt er dus ook wetenschappelijk bewijs te zijn voor de weldaad van een tuintje bij een verpleegafdeling.

Hoe?

Er werd gekeken naar de uitkomsten van 17 studies uit Zwitserland, Canada, Zweden, Engeland, Amerika, China en Finland.

En toen?

De uitkomst van dit onderzoek is -hoe kan het ook anders- dat tuinen en bloemrijke patio's een zeer gunstig effect hadden op het welzijn van dementerenden. In grote lijnen kwam in het onderzoek naar voren dat het niveau van agitatie bij dementerenden gedurende enkele weken daalde, wanneer zij dagelijks wat tijd doorbrachten in een tuin. Daarnaast gaven mantelzorgers in een aantal studies aan het prettig te vinden om hun naasten in een tuin te ontmoeten, want dit gaf een goed gespreksonderwerp.

Dit dalen van het agitatieniveau is natuurlijk een schitterend resultaat, wanneer je het vergelijkt tegen het alternatief van een behandeling met sederende medicatie. 1 Tuin is dan ongeveer 10mg Haloperidol. Mooi toch.

En nou?

Het positeve effect van een tuin op het welzijn van dementerenden is natuurlijk niet een kwestie van een hoop bloemen planten en je winst binnenharken (haha!).

Bij de aanleg van de tuin moet wel gekeken worden naar specifieke behoeften van een doelgroep en kan de layout toegespitst worden op de mogelijkheden van patienten. Zo is voor dementerenden die nog redelijk handig zijn (of in ieder geval mobiel) een moestuin goed geschikt, en is voor bewoners in een wat verder gevorderd stadium van dementie een tuin met wat meer rust mogelijkheden beter geschikt. En een zorginstelling die de financiering van de zorg moeilijk rond kan krijgen, is wellicht een wietplantage een optie.

Bron?

Jazeker, http://www.jamda.com/article/S1525-8610(14)00339-9/abstract?cc=y=

#Verpleegkunstje #Science #Tuin #Welzijn

Broeder Joost

Broeder Joost werkt als verpleegkundig zorgcoordinator op een afdeling voor jonge mensen met dementie en schrijft graag over zijn bevindingen, ervaringen en andere toevalligheden.

Meer Broeder Joost:
Broeder Joost
bottom of page