top of page

Klik op de boek-cover voor een linkje naar Bol.com, maar wees vooral een goede burger en ga naar je lokale boekenwinkel en koop het daar. Dan kan de eigenaar ook eens een boterham eten.

Yemma - Mohammed Benzakour

Mohammed's moeder maakt na een relatief kleine ingreep een CVA door, wat haar halfzijdig verlamd en haar spraak wegneemt. In een lange strijd probeert Mohammed toch op allerlei manieren met zijn moeder (Yemma is Marokkaans voor 'Mama') te bereiken. Weinig grote successen, maar veel kleine, die Mohammed steeds weer bijzonder opbeuren. In één zucht (of twee) uitgelezen, leuke kijk op tekortkomingen in het Nederlands zorgstelsel voor eerste generatie arbeidsmigranten. 

De Laatkomer - Dimitri Verhulst

Désiré Cordier voert een lang en succesvol toneelspel op waarin hij zich voordoet als een dementerende oudere. Op deze manier probeert hij onder zijn aankomend pensioen en liefdeloze huwelijk uit te komen. Uiteindelijk speelt hij het klaar om opgenomen te worden, en beschrijft zijn verblijf in een Vlaamse verpleeginstelling met een soms wat cynische toon, terwijl het toneelspel voortgaat. Gesproken vanuit een bijzonder perspectief (een bewoner die de boel belazert), wat het in elk geval voor mij maakte dat ik soms wat achterdochtig naar mijn bewoners begon te kijken.

Het Gordijn - Kader Abdolah

Kader Abdolah schrijft over zijn ontmoeting met zijn zus en moeder welke laatstgenoemde gediagnosticeerd is met een vorm van dementie. De ontmoeting vindt plaats in Dubai, een van de weinige plaatsen in het Midden-Oosten waar Kader nog enigzins veilig is. Door het dementie-proces wisselt moeder in haar beleving steeds van plaats: van Iran, naar Amsterdam, naar Dubai, en op bedevaart naar Mekka. De plaats waar ze zijn, wordt daarom steeds minder belangrijk. Het samenzijn begint voorop te staan. Het Gordijn is een compact boek. Maar het is een boek van een grote intensiteit en bevlogenheid, geschreven door een van de fijnzinnigste schrijvers van onze letteren. Niet moeilijk doen, gewoon aanschaffen die hap.

Een kijkje in het leven van een arts in spe - Dokter Do

Een collectie van de blogs van Dokter Do, die als gedurende haar studie tot arts stukjes schrijft over haar ervaringen. Broeder Joost is fan van het eerste uur van Dokter Do, en heeft tot nog toe met veel bewondering en plezier haar stukjes gelezen. Ze geven een verfrissende inkijk in het bijzonder tumultueuze bestaan van een co-assistent en arts in opleiding, en bevestigd dat die co's en A.I.O,'s inderdaad maar gewoon mensen zijn. Wie had dat gedacht.


Op het moment van schrijven nog niet beschikbaar via bol.com of vergelijkbaar, maar wel via Dokter Do zelf. Klik op het plaatje voor een link naar de Facebook-pagina voor meer info. Steun een dokter, koop een boek.

Tommie in de zorg - Tommie Niessen

Als je als zorgverlener anno 2018 niet weet wie Tommie Niessen is, leef je onder een steen of heb je al die tijd geen werkende internetverbinding gehad (of beide). Tommie schrijft op een zeer toegankelijke manier over zijn ontmoetingen met patiënten als verpleegkundige in de thuiszorg. Zijn blogs zijn grotendeels gebundeld in dit boek, met nog wat extra blogs die nog niet gepubliceerd zijn.

Lichtbundel - Ernst Buning

Een bundel zeer individuele ervaringen van de auteur, schrijver en performer, tijdens de periode dat zijn vrouw aan dementie leed. In veertig korte impressies vertelt hij, als mantelzorger, onder andere over de helende invloed van muziek in het menselijk contact. Deze uitgave is bedoeld voor andere mantelzorgers in vergelijkbare omstandigheden. Prima leesvoer voor mantelzorgers en hulpverleners die de invloeden van muziek wat verder willen onderzoeken en uitproberen.

Ik mis mezelf - Lisa Genova

Alice merkt dat zij af en toe woorden vergeet of er in elk geval steeds maar niet op kan komen; lastig als je als wetenschapper de kost verdient en regelmatig voor grote menigten moet spreken. Wanneer uiteindelijk de diagnose Alzheimer valt, doet Alice met haar partner en kinderen veel pogingen hier mee om te gaan. Tevens verfilmd, waar de boekcover een verwijzing naar is. De film heet 'Still Alice', en staat op moment van schrijven op Netflix.

Ik ben niet kwijt - Sjef van Bommel

Sjef omschrijft het leven met zijn vriend Thom, wanneer Thom steeds meer vreemde gedragingen begint te vertonen. Uiteindelijk volgt een dementie-diagnose (spoiler alert) en zoeken beiden naar manieren hier mee om te gaan. Een lange reis vol ontkennen, aanpassen, coping en verlies. Een intrigerend boek dat boeit van begin tot eind, vanuit het perspectief van de mantelzorger. 

Slotcouplet - Sander de Hosson

Sander de Hosson behandelt als longarts met zijn team veel patienten die aan hun laatste levensfase zijn gekomen. Onder het credo 'soms genezen, vaak verlichten maar altijd troosten', schrijft hij openhartig zijn ervaringen op in deze uiteenlopende situaties binnen het ziekenhuis en erbuiten. Verplicht leesvoer voor iedereen die in een palliatieve- en terminale zorgsetting werkt, of hier over wilt lezen.

Hersenschimmen - J.Bernleff

​Maarten Klein (71) woont met zijn vrouw in een klein dorpje boven Boston, wanneer hij en zijn vrouw merken dat hij langzaam meer gaten in zijn geheugen begint te krijgen. Maarten beschrijft vanuit de ik-persoon zijn verlies van de grip op de realiteit, dat steeds een meer bizarre vorm begint aan te nemen. Het boek geeft een bijzondere kijk op het dementieproces, die wij eigenlijk alleen als buitenstaander kennen.

1 / 1

Please reload

Broeder Joost
bottom of page